2L vettä
2pkt koskenlaskija voimakas sulatejuustoa
150g kylmäsavuporoa
4dl kermaa
2rkl riistafondia
n.3dl vehnäjauhoja
mustapippuria
suolaa
tuoretta persiljaa
Kiehauta puolet vedestä ja sulata siihen juustot. Lisää rouhittu poro.
Lisää 5dl vettä johon on sekoitettu vehnäjauhot. Kiehauta. Lisää kerma ja fondi sekä mausteet.
Tarjoa lämpimän patongin kera.
PORKKANALISÄKE
3 porkkanaa
vettä
1tl suolaa
½tl sokeria
1rkl voita
½ lasia maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
Kuori ja viipaloi porkkanat kattilaan. Lisää vettä niin että porkkanat juuri ja juuri peittyvät.
Lisää voi sekä suola ja sokeri. Anna kiehua 15min.
Sekoita vehnäjauhot maitoon ja kaada porkkanoiden sekaan. Anna kiehua vielä 5min.
Tarkista maku.
Tarjoa perunan ja pihvin lisäkkeenä.
ITALIALAISET POSSUNLEIKKEET
4 porsaan ulkofileepihviä
2rkl sinappia
1tl suolaa
½tl mustapippuria
Lisäksi: 2-3dl vettä
½ lihaliemikuutio
2 pihvitomaattia
basilikanlehtiä
1dl vahvaa juustoraastetta
Nuiji pihvit. Mausta molemmin puolin sinapilla, suolalla ja pippurilla. Paista pihvejä 3min. per puoli. Nosta leikkeleet uunivuokaan. Lisää pannuun vesi ja liemikuutio, kiehauta ja kaada lihojen päälle. Aseta pihvien pinnalle tomaattiviipale, basilikanlehti ja juustoraastetta. Kypsennä 175C n.50min. Tarjoile lohkoperunoiden ja kasvisten kera.
LOHIRUUKKU:
1 purjosipuli
3 valkosipulinkynttä
1rkl oliiviöljyä
4 tomaattia
1 kalaliemikuutio
½tl mustapippuria
200g ruohosipulituorejuustoa
400g lohifileetä (ja katkarapuja)
½dl ruohosipulia
Halkaise purjo ja huuhtele huolellisesti. Kuullota purjo ja valkosipulit öljyssä kasarissa. Lisää halkaistut tomaatit, murennettu liemikuutio ja mustapippuri. Sulata juusto joukkoon. Lisää paloiteltu lohi (ja ravut). Anna kiehua hiljalleen 10min. Vältä sekoittamista, jotta lohipalat säilyvät ehjinä. Lisää lopuksi ruohosipulia ja muita haluamiasi tuoreita yrttejä.
Tarjoa ruukku lämpimän riisin tai rapeakuorisen vaalean leivän kanssa.
LASAGNE
Maitokastike: Jauhelihakastike:
50g voita 400g jauhelihaa
1dl vehnäjauhoja 1 sipuli
1L maitoa 1tl suolaa
1dl emmental juustoraastetta 1tlk paseerattua tomaattia
suolaa oreganoa,basilikaa,chiliä,
paprikajauhetta pippurisekoitusta,tacomaustetta
1prk tomaatti kermaa
Silppua sipuli ja laita jauheliha ruskistumaan paistinpannuun. Lisää sipuli. Ruskista hetki ja mausta suolalla. Lisää paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna kiehua ja lisää kerma, kiehauta. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita maun mukaan.
Sulata voi kasarissa ja lisää jauhot. Lisää maito pikku hiljaa sekoittaen. Kiehauta ja mausta suolalla paprikajauheella sekä lisää juustoraaste.
Voitele vuoka. Laita pohjalle lasagnelevyjä sitten jauhelihakastiketta sekä maitokastiketta. Tee näin muutama kerros, jätä maitokastiketta pintakerroksen päälle. Laita päällimmäiseksi lasagnelevyjä ja niiden pinnalle emmental juustoraastetta ja kaada loppu maitokastike lopuksi juuston päälle.
Paista 170C n.40min.
KASVISGRATIINI
½ kesäkurpitsa
2 tomaattia
pakaste porkkana-parsakaali-kukkakaalisekoitusta
suolaa
emmentaljuustoraastetta
n.3dl maitoa
100g tilli-pippuri tuorejuustoa
1 kananmuna
Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan. Lisää hieman suolaa ja emmentaljuustoraastetta joukkoon.
Sulata tuorejuusto maidonjoukkoon ja lisää kananmuna. Kaada vuokaan.
Paista 225 n.30min.
ETIKKA KURKUT
1dl etikkaa
2dl vettä
2tl suolaa
1½dl sokeria
valkopippuria
1-2 kurkkua siivuina
Anna maustua ainakin pari tuntia.
TAIVAALLINEN VALKOSIPULIPIKKELSI
2 Suolakurkkua
3 valkosipulinkynttä (tai oman maun mukaan)
3 rkl kurpitsapikkelsiä
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
n.3rkl majoneesia
Tarjoa patongin kera. Sopii myös ruisleivänpäälle :)
KINKKULEVITE patongille tai karjalanpiirakoille
200g palvikinkkua
2 suolakurkkua
200g chili-paprika tuorejuustoa
majoneesia
LOHILEVITE patongille tai karjalanpiirakoille
150g graavilohta saksittuna
200g lohi tuorejuustoa
majoneesia
TONNIKALALEVITE
2 prk tonnikalapaloja vedessä (kaada vesi pois)
2 suolakurkkua pilkottuna
200g Afrikanpaprika tuorejuustoa
majoneesia maun mukaan
Tai lohilevite rieskarullien välissä