Suolaiset leivonnaiset

KINKKU-SALAMIPIIRAS

Pohja:
150g voita tai margariinia
n.3dl jauhoja
1tl suolaa
kylmää vettä

Täyte:
Tomaattipyre
1rs kinkkukuutioita
salamia saksilla pilkottuna
1prk paprika-chili cuisine
ananasta/säilyke persikoita
paprikaa
juustoraaste

Pohja: Sekoita suola jauhoihin ja nypi rasva joukkoon. Lisää kylmää vettä. Painele lasivuokaan ja pistele pohja haarukalla. Voit halutessasi esipaistaa 200C 5min.

Täyte: Sekoita kinkku ja salami cuisineen. Laita pohjalle ensin tomaattipyree, sitten lihaseos ja päälle ananas/persikka ja halutessasi paprikaa. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200C n.20min






LOHIKAKKU

Pohja:
hapankorppuja/ voita

Täyte:
2pkt kylmäsavulohta saksittuna pieneksi
200g ruohosipuli tuorejuustoa
200g kylmäsavulohi tuoreuustoa
2prk ranskankermaa
3 liivatelehteä
tilkka vettä

Laita irtopohjavuoan pohjelle leivinpaperi.
Murustele pohjaa varten hapankorput ja sulata voi, sekoita ja painele seos vuoan pohjalle.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja kuumenna vesi johon sekoitat pehmenneet liivatteet.
Laita täyte vuokaan ja tarjoile seuraavana päivänä.





Lihapiirakka (8-16kpl)

2 pkt lehtitaikina levyjä
tomaatti pyrettä
3dl risotto riisiä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
400g jauhelihaa
3dl juustoraastetta (emmental/mozzarella)

Keitä riisi liemikuutiolla maustetussa vedessä kypsäksi.
Paista jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla sekä ketsupilla.
Sekoita riisi ja jauheliha, tarkista suola.
Levitä pellille 8 lehtitaikina levyä, sivele pinnalle tomaattipyrettä.
Levitä levyille jauheliha riisiseos ja ripottele juustoraaste pinnalle.
Lopuksi levitä loput 8 lehtitaikina levyä pellille päällimmäiseksi.
Pistele pinta haarukalla ja paista 200C n.40min.






Rapea Pizza

POHJA:

2dl vehnäjauhoja
2dl täysjyvävehnäjahoja
1dl ruisjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl suolaa
2½dl maitoa
80g voi sulaa

Yhdistä aineet ja taputtele uuninpellille.

TOMAATTIKASTIKE:
1dl tomaattimurskaa, 1dl tomaattipyrettä, 1dl aurinkokuivattuja tomaatteja mausta halutessasi esim. pizzamausteella. Soseuta sauvasekoittimella. Levitä pohjan päälle.

1rs kinkku kuutioita
1prk tonnikalaa vedessä
4 pientä makeaa suippopaprikaa
1/3 pkt aurajuustoa
1pss pizzaraastetta

Paista 200C 30min.






Herkulliset pizza patongit

2kpl esipaistettuja patonkeja

tomaattipyrettä
100g kinkkusuikaleita
1 prk tonnikalapaloja vedessä
1 punainen suippopaprika pilkottuna
(aurajuustoa)
emmental- ja mozzarellaraastetta

Halkaise patongit pituus suunnassa. Levitä jokaiselle tomaattipyrettä. Sitten vain kinkkua, tonnikalaa ja paprikaa sekä (aurajuustoa), juustoraastetta pinnalle maun mukaan.
Paista 200C n.12-15min.





Juustosarvet (16kpl)

2dl kermaviiliä
3½dl vehnäjauhoja
2½tl leivinjauhetta
½tl suolaa
50g sulatettua voita
2dl emmental-raastetta

Täyte:
n. 3dl emmental juustoraastetta
½-1 suippopaprika
1 kananmuna

Sulata voi ja sekoita kermaviili jauhoihin. Sekoita kaikki taikinan loput ainekset keskenään.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli kumpikin osa pyöreäksi levyksi.(Halk n.30cm) Jaa kumpikin taikinalevy taikinapyörällä sektoreittain kahdeksaan osaan. Pane nokare täytettä jokaiselle palalle ja rullaa sarviksi aloittamalla aina palan leveämmästä päästä.
Paista 225C 10-15min.






Tomaatti-Mozzarellapiirakka

Pohja:

2dl vehnäjauhoja
½dl perunasosejauhetta
½tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
75g voita
½dl kylmää vettä

Täyte:

3-4 tomaattia
200g mozzarellaa
2-4 valkosipulinkynttä
1rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
tuoretta basilikaa

Nypi jauhot, perunasosejauhe, leivinjauhe, suola ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuokaan ja vähän reunoillekkin. Pane vuoka jääkaappiin ainakin tunniksi. Pistele pohjaa sieltä täältä ja paista 200C 10min.
Viipaloi tomaatit ja mozzarella. Asettele ne ja ohuiksi lastuiksi leikattu valkosipuli piiraspohjalle. Sirottele päälle suolaa ja mustapippuria, valuta päälle varovasti oliiviöljyä ja asettele pinnalle halutessasi basilikan lehtiä. Paista vielä 22C n.20-30min.





Kinkku-feta kääröt (18kpl)

500g lehtitaikinalevyjä

150g savukinkkua
1 paprika
100g fetajuustoa
1prk ranskan kermaa
mustapippurirouhetta

Voiteluun kananmuna

Sulata taikinalevyt. Kuutioi kinkku ja paprika. Sekoita täytteen aineet keskenään.
Kaulitse levyt pidemmiksi ja jaa kolmeen osaan. Lisää jokaiselle neliölle lusikallinen täytettä. Nosta kulmat ylös ja sulje hyvin. (voit halutessasi laittaa jokaiseen keskelle coctailtikun pystyyn etteivät kääröt aukeaisi) Voitele kananmunalla.
Paista alatasolla 200C n.20min.






Nakkipiilot (18kpl)

500g lehtitaikinalevyjä

18 nakkia
chili-tai tomaattiketsuppia
(1-2rkl pizzamaustetta)

Voiteluun kananmuna

Ota taikinalevyt sulamaan. kaulitse levyjä hieman pitemmiksi ja leikkaa ne kolmeen osaan.
Pistele levyt. Laita kunkin neliön reunalle nakki ja mausteita. Nakin päihin voit leikata ristiviillot. Rullaa nakit taikinan sisään. Voitele munalla.
Paista 225C 10-15min.





Ranskalainen tomaattipiiras

Tätä piirakkaa tehdään meillä usein sen helppouden takia. Piirakasta tulee ihan hyvää valmiista tomaattimurskasta ja pohjassakin voi oikoa pitämällä taikinaa lyhyemmän aikaa kylmässä. Laitoin kuitenki tähän alkuperäisen ohjeen.

Pohja:

125g voita
4½dl vehnäjauhoja
5rkl kylmää vettä
½tl suolaa

Täyte:

6-8 tomaattia kaltattuna tai 1tlk tomaattimurskaa
2 sipulia
2rkl oliiviöljyä
3rkl tomaattisosetta
1tl kuivattua rosmariinia
½tl timjamia
1/4tl cayennenpippuria

2-3dl juustoraastetta

Valmista taikina nyppimällä rasva jauhoihin, joissa on suola. Lisää vesi. Laita taikina tunniksi jääkaappiin.
Valmista täyte lisäämällä sipulit ja mausteet kaltattuihin tomaatteihin tai tomaattimurskaan.
Painele taikina voideltuun vuokaan ja pistele haarukalla. Laita vielä hetkeksi jääkaappiin.
Paista pohjaa 225C 10min.
Levitä piiraspohjalle osa juustoraasteesta sitten täyte ja lopuksi loput juustoraasteesta, paista vielä 15min.





Tonnikala piiras

Pohja:                                                      Täyte:
150g voita                                                1prk tonnikalaa vedessä
3dl vehnäjauhoja                                      1prk tonnikalaa tomaattikastikkeessa
3rkl kylmää vettä                                      200g paprika-chili tuorejuustoa
                                           1 sipuli silpottuna

Laita uuni lämpiämään 220C. Nypi voi jauhojen sekaa ja lisää kylmä vesi. Levitä piirasvuoan pohjalle.
Paista 10min.
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.
Levitä piiraan pohjalle ketsuppia, täyte ja pinnalle emmental juustoraastetta.
Paista vielä n.20min.





Kana-piirakka

Pohja:
175g voita
4dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1dl vettä

Nypi jauhot ja suola voihin lisää vesi. Levitä piirakkavuokaan halk. 30cm.
Laita pohja j.kaappiin hetkeksi, painele haarukalla ja paista 200C 10min.

Täyte:
Paista 300g maustamattomia broilerin filee suikaleita, mausta suolalla ja grillimausteella
1prk tomaattipyrettä pohjalle
2 tomaattia kuutioina
1pkr ananas paloja
½pkt aurajuustoa
emmentalraastetta

Paista 200C n.40min.





Tuulihatturengas

2dl vettä
100g margariinia
1½dl vehnäjauhoja
3 munaa

Lisää kiehuvaan vesi-rasvaseokseen kerralla kaikki jauhot koko ajan puuhaarukalla sekoittaen. Keitä vatkaten, kunnes seos irtoaa katilasta.
Vatkaa munat jäähtyneeseen taikinaan yksitelle.
Pursota taikina ympyräksipellille. Paista 200C n.30min.
Jäähdytä. Halkaise sahalaitaisella veitsellä. Täytä ja koristele.

LOHI TÄYTE:

100g kylmäsavulohi tuorejuustoa
½ tuubia lohimajoneesia
150g kylmäsavulohta





Porkkana sämpylät 24 kpl

5dl maitoa
1pss kuiva hiivaa
2tl suolaa
½dl öljyä
½dl siirappia
3 porkkanaa raasteena
n.12dl hiivaleipäjauhoja

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja siirappi. Sekä porkkanaraaste. Lisää jauhoja ja loppu vaiheessa öljy.

Paista 225C 10min.





Pannupizza

5d vehnäjauhoja tai (4dl vehnäjauhoja 1dl ruisjauhoja)
2tl leivinjauhetta
2tl suolaa
80g voita sulatettuna (öljykin käy, jos haluaa kevyemmän version)
2½dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää maito sekä sulatettu voi.
Pohja riittää uunipellille.

Täytteeksi esim:

Pohjalle Tomaattimurska ja tomaattipyre sekoitetaan yhteen ja maustetaan.
Jauhelihaa ja sipulia paistettuna.
Muutama pepperoni pilkottuna
1tlk ananaspaloja
paprika suikaloituna
tomaattirenkaita
Aura-juustoa
emmental-raastetta.

Paista 200C 40min.



Kuvassa tonnikala-ananas-aura pizza.



Tonnikalapiirakka

1pkt pakaste piirakkataikinaa

2prk tonnikalaa vedessä
3 tomaattia siivuina

1dl maitoa                                         
½pkt sulatejuustoa (koskenlaskija)                      
2 kananmunaa
1/4tl mustapippuria
1tl pizzamaustetta
1/4tl suolaa

tai 1dl maitoa, ½pkt paprikakoskenlaskijaa ja 2 kananmunaa.

 pinnalle juustoraastetta

Paista pohjaa aluksi 225C 10min. Valuta tonnikala ja viipaloi tomaatit.
Kumenna maito kattilassa ja sulata juusto maitoon. Jäähdytä seos, lisää mausteet ja kananmunat.
Paista 200C n.20min.






Lihahyrrät 25 kpl

Taikina:
250g voita
250g rahkaa
4 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään voi ja rahka. Lisää kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi ja laita kylmään.

Täyte:
400g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1tl suolaa
provence mausteseosta, pippuria
paprikajauhetta, (chiliä)
½prk tomaattipyrettä
100g polar sulatejuustoa

Paista jauheliha ja sipulit pannussa, mausta. Lisää tom.pyre ja sulatejuusto sekaan.

Kauli taikina levyksi ja levitä täyte pinnalle. Kääri levy rullalle ja leikkaa paloiksi. Voitele munalla. Paista 200C 10-15min.




Fetasarvet 16 kpl

Taikina:                                                     Täyte:
50g voita                                                   100g fetajuustoa
4dl vehnäjauhoja                                       100g polar sulatejuustoa     
2tl leivinjauhetta                                         ½prk aurinkokuivattuja tomaatteja
½tl suolaa                                                 1dl emmentalraastetta
2dl juustoraastetta
2dl maitoa

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään, nypi voi sekaan. Lisää maito ja juustoraaste.
Sekoita täyte. Kauli taikina pyöreäksi ja jaa 8 osaan. Levitä täyte ja pyöritä sarviksi. Voitele munalla ja paista 225C n.10min.






Tulinen kinkku-tonnikala piirakka

Pohja:
125g voita                        
4½dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
n.5rkl kylmää vettä

Sekoita jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon. Lisää vesi. Laita voideltuun piirasvuokaan. Paista 200 C 10min.

Levitä pohjalle 1prk tomaattipyrettä

Täyte:
200g kinkkusuikaleita
1prk tonnikalaa vedessä                                         sekoita tonnikalat keskenään
1prk chili tonnikalaa
1prk ananasta
2 tomaattia renkaina
                                                                                                                                                                                                             
1prk kermaviiliä                                                                                                                        
1kananmuna                                            nämä sekoitetaan ja levitetään täytteiden päälle
½ aurajuustoa (voi käyttää myös esim. fetamurua)

pinnalle emmentaljuustoraastetta

Paista 200C n. ½h





Lihapasteijat

1kg voitaikina levyjä

250g jauhelihaa
1       pieni sipuli
1tl     suolaa
1tl     paprikajauhetta
½tl    mustapippuria
2dl    lihaliemessäkeitettyä riisiä
1      kananmuna
½dl  emmentalraastetta

paista 225C 10-15min.






Juusto-kinkku sarvet

2dl  maitoa lämmitettynä                        Täyte:
25g hiivaa                                              juustoraastetta
1tl   suolaa                                             kinkkusuikaleita
6dl  vehnäjauhoja                                   paprikajauhetta
100g voita sulatettuna                             kananmuna

paista 225C n.10min.








Lohipiirakka


Kauli esikaulittu voitaikina isoksi levyksi.                                           

Keitä 1½dl (raakaa) puuroriisiä kalaliemessä
      -Levitä toiselle laitaa voitaikinan pohjalle

Riisin päälle kylmäsavulohta ja keitettyjä kananmunia siivuina

Taita loppu voitaikina täytteen päälle, sulje laidat hyvin.

Voitele munalla.                                             

Paista 200C n.30min.